Ryhmävakuutusehdot

Ryhmävakuutusehdot 746

HYVÄ GOUDAN ASIAKAS

Tästä oppaasta löydät toimintaohjeet niitä tilanteita varten, joissa tarvitset ryhmämatkavakuutustasi. Opas sisältää myös vakuutusehdot.

Tutustu huolella vakuutusehtoihin ennen matkaasi. Tämä on tärkeää, ettei käy niin, että huomaat virheen vasta siinä vaiheessa, kun tarvitset vakuutustasi.

Ota vakuutustiedot mukaan matkallesi. On myös suositeltavaa jättää kopio vakuutuksesta (sisältäen vakuutusnumeron) perheenjäsenillesi tai ystävällesi kotimaassa. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, mikäli sinulla on jotain kysyttävää.

Toivotamme teille turvallista matkaa!

GOUDA MATKAVAKUUTUS
MALMIN KAUPPATIE 8 A,
00700 HELSINKI
TEL.: +358 (0) 207 436 400
FAX.: +358 (0) 207 436 401
E-MAIL:
gouda@gouda.fi

LATAA EHDOT TÄSTÄ

I – HYVÄ TIETÄÄ

  • tutustu huolella vakuutusehtoihin
  • vahingonkorvaus pohjaa tässä esitteessä mainittuihin vakuutusehtoihin
  • sinun tulisi jättää kopio vakuutuksesta omaiselle tai ystävälle kotimaassa

II – MÄÄRITELMÄT

Seuraavassa löydät määritelmät termeille kuten "äkillinen sairaus" tai "kanssamatkustaja".

Ammattiurheilu
Urheilu, joihin kuuluu sopimusvelvoitteita jotakin kerhoa, sponsoria tai vastaavaa kohtaan ja josta saa rahaa tai palkintoja.

Epidemia
Saman tarttuvan taudin äkillinen ja laaja leviäminen jossakin maassa tai jollakin alueella.

Eurooppa
Eurooppa käsittää seuraavat maat:
Albania, Algeria, Andorra, Azorit, Belgia, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Egypti, Eesti, Espanja, Iso-Britannia, Färsaaret , Gibraltar, Grönlanti, Hollanti, Belarus, Irlanti, Islanti, Israel, Italia, Itävalta, Jordania, Jugoslavia (Serbia ja Montenegro), Kanariansaaret, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Libanon, Libya, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Madeira, Makedonia, Malta, Marokko, Moldavia, Monaco, Norja, Palestiina, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Syyria, Tsekin tasavalta, Tunisia, Turkki, Ukraina, Unkari, Vatikaani ja Venäjä (Uralille saakka).

Gjensidige
Vakuutuksenantajana on Gjensidige Forsikring ASA, Norja Y-tunnus 995 568 217.

Goudan ryhmämatkavakuutus
Goudan vakuutuksella tarkoitetaan ryhmämatkavakuutusta.

Henkilövakuutus
Henkilövakuutus on vakuutus, jonka kohteena on luonnollinen henkilö. Goudan matkavakuutuksista matkustajavakuutus on henkilövakuutus.

Kanssamatkustaja
Yksi tai useampi henkilö, jotka ovat hankkineet matkan yhdessä vakuutetun kanssa ja joilla on Goudan ryhmämatkavakuutus.

Lähiomainen
Lähiomaisella tarkoitetaan puolisoa, avopuolisoa, lapsia, lapsenlapsia, avo- tai aviopuolison lapsia, sisaruksia, vanhempia, isovanhempia ja appivanhempia, otto- ja kasvattilapsia ja ottovanhempia.

Lääkäri
Lääkäri on koulutettu ja matkan kohteena olevan maan viranomaisten lääkäriksi rekisteröimä henkilö, joka ei ole vakuutettu itse tai hänen sukulaisensa tai kanssamatkustajansa.

Matkahätäpalvelumme
Matkahätäpalvelumme palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä, puh. +358 (0) 207 436 404, fax. +358 (0) 207 436 405. Ollessasi USA:ssa tai Kanadassa voit käyttää matkahätäpalvelua American Emergency Assistance Company, Global, palvelee ympäri vuorokauden, puh.: +1 888 213 5086.

Matkakulut
Kohtuulliset ylimääräiset matkakulut kuljetuksesta, kuitenkin korkeintaan turistiluokan lentolippu reittilennoilla.

Olemassaoleva sairaus
Sairaus, josta vakuutettu on ollut tietoinen matkalle lähtiessään.

Terrorismi
Terrorismi on järjestäytynyttä väkivaltaista toimintaa (tai sen uhkaa). Herättämällä pelkoa kansalaisten keskuudessa terrorismi pyrkii painostamaan auktoriteetteja uskonnollisten tai poliittisten päämäärien saavuttamiseksi.

Vakuutetulla
Vakuutetulla tarkoitetaan henkilöä, jonka hyväksi vakuutus on voimassa.

Vakuutetun muilla vakuutuksilla
Vakuutetun muilla vakuutuksilla tarkoitetaan vakuutuksia, jotka vakuutettu on ottanut joltakin muulta vakuutusyhtiöltä kuin Goudalta.

Vakuutuksenottajalla
Vakuutuksenottajalla tarkoitetaan henkilöä, joka on tehnyt vakuutussopimuksen Goudan kanssa.

Vakuutuksen voimassaoloaika
Ajanjakso, jolloin vakuutus on voimassa. Vakuutus astuu voimaan sillä hetkellä, kun vakuutettu lähtee kotoaan ulkomaanmatkalle ja lakkaa silloin kun vakuutettu saapuu takaisin kotiosoitteeseensa sillä ehdolla, että paluu tapahtuu sen ajanjakson sisällä, jonka vakuutus kattaa sekä vakuutusmaksu on maksettu ennen lähtöä kotimaasta.

Vakuutustapahtumalla
Vakuutustapahtumalla tarkoitetaan äkillistä ja ennalta arvaamatonta tapahtumaa tai vahinkoa, joka sattuu vakuutetun tahtomatta ja jonka perusteella vakuutetulla voi olla oikeus korvaukseen.

Äkillinen sairaus
Äkillinen ja odottamaton matkasairaus.

III -”MITÄ TEHDÄ, JOS …” – KUN TARVITSET VAKUUTUSTASI

Menettelyohjeet vahingon tapahduttua

Seuraavasta löydät tietoa siitä mitä tehdä, jos sinun täytyy turvautua ryhmämatkavakuutukseesi esimerkiksi sairastuessasi.

Kun sinua on kohdannut vakuutustapahtuma, on erityisen tärkeää, että noudatat seuraavia menettelyohjeita.

Sinun on ilmoitettava mahdollisimman pian Goudalle vakuutustapahtumasta sekä erityisesti mahdollisesta tarpeesta jatkaa vakuutuksen voimassaoloaikaa mahdollisen matkasairauden tai matkatapaturman vaatimasta matkan pidennyksestä johtuen.

Sinun on noudatettava Goudan antamia ohjeita.

Sinun on huolehdittava kaikkien vahingosta aiheutuneiden kustannusten dokumentoinnista ja kuittien keräämisestä.

Sinun on pyydettävä lääkärin kirjallista lausuntoa, diagnoosia tai muuta vastaavaa, jos lääkäri on tutkinut tai hoitanut vakuutettua.

Sinun on annettava Goudalle kaikki tarvittavat tiedot Goudan vastuun selvittämiseksi. Sellaisia ovat tiedot ja asiakirjat, joiden avulla Gouda voi selvittää, koska vahinko on tapahtunut, vahingon korvausarvon ja kenelle korvaus suoritetaan.

Tarvitsetko tietoa tai neuvoja?
Jos tarvitset neuvoja tai ohjausta matkan aikana tai sen jälkeen, älä epäröi ottaa yhteyttä Gouda Matkavakuutuksiin.

Gouda Matkavakuutus
Malmin kauppatie 8 A, 00700 Helsinki
Puh.: +358 (0 )207 436 400
Fax.: +358 (0) 207 436 401
E-mail: gouda@gouda.fi

Kaikkialla maailmassa voit kääntyä matkahätäpalvelun puoleen. Amerikassa tai Kanadassa voit myös ottaa yhteyttä Emergency Assistance Company Globaliin. Molemmat palvelevat sinua 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

Osiosta IV löytyvät eri maiden kansainväliset puhelinkoodit.

Soittaessasi Goudan matkahätäpalveluun tavoitat palvelukoordinaattorimme, jotka auttavat sinua. Jos tarvitset apua onnettomuuden tai sairauden yhteydessä, lääkärimme ovat valmiina ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Olet velvoitettu noudattamaan Goudan lääkärin tai matkahätäpalvelun sinulle antamia ohjeita.

Ennen Goudanmatkahätäpalveluun soittamista ota esille tarvittavat tiedot kuten vakuutusnumerosi, henkilötunnuksesi, olinpaikkasi ja puhelinnumero (lääkäri, sairaala jne), diagnoosi, lääkärisi nimi sekä mahdolliset sukulaisten osoitteet. Näiden tietojen avulla voimme palvella sinua nopeasti.

Jos sairastut
Vaikka emme voikaan tietää mitä matkallasi tulee tapahtumaan, tässä kuitenkin muutamia ohjeita tilanteisiin, joihin saatat joutua. Oheisia kuvauksia tulee aina verrata vakuutusehtoihin (kts. Kohta V). Tästä saat myös tietoa siitä, mitä todistuksia tarvitset saadaksesi vakuutuskorvauksen.

Myöhästyminen
Ota yhteys Goudan matkahätäpalveluun heti kun tiedät, ettet tule ehtimään ajallaan suunniteltuun kulkuvälineeseen.
Goudan matkahätäpalvelu auttaa sinua löytämään vaihtoehtoisen matkustustavan.

Kotiinpaluu
Jos joudut keskeyttämään matkan esim. lähiomaisellesi kotipaikkakunnalla sattuneen vakavan sairauden tai tapaturman johdosta, ota heti yhteys Goudan matkahätäpalveluun. Matkahätäpalvelu arvioi oletko oikeutettu aikaisempaan kotiinpaluuseen. Mikäli näin on Goudan matkahätäpalvelu hoitaa tarvittavat järjestelyt. Mikäli sinä itse– aikaisemman sopimuksen mukaan matkahätäpalvelun kanssa- järjestät kotiinkuljetuksen tai olet oikeutettu korvaukseen, niin toimita korvaushakemus mahdollisimman nopeasti saavuttuasi kotiin.

Kotiinkuljetus
Kaikissa tilanteissa missä kotiinkuljetus tulee kysymykseen ota heti yhteytyä Goudan matkahätäpalveluun. Goudan lääkäri tekee päätöksen mahdollisesta kotiinkuljetuksesta yhdessä sinua hoitaneen lääkärin/sairaalan kanssa.

Sairaalahoito
Mikäli joudut sairaalahoitoon, ota yhteys Goudan matkahätäpalveluun niin pian kuin mahdollista, viimeistään 24 tunnin kuluessa. Matkahätäpalvelu voi taata oikean ja hyvätasoisen hoidon samoin kuin antaa kyseiselle sairaalalle maksusitomuksen, mikäli se on tarpeellista.

Lääkärinhoito
Mikäli olet käynyt yleislääkärillä voit pyytää lääkäriä lähettämään laskun Goudalle. Voit myös maksaa hoidon itse ja lähettää korvaushakemuksen alkuperäisine kuitteineen Goudalle. Maksutavasta huolimatta korvaushakemus tulee lähettää mahdollisimman pikaisesti. Muista hankkia kaikki tarpeelliset todistukset sairaudestasi kuten lääkärintodistus, josta ilmenee diagnoosi, reseptit määrätyistä lääkkeistä sekä alkuperäiset kuitit hoidosta ja lääkkeistä.
Mikäli hoidon kustannukset ylittävät 700 euroa, ota yteyttä matkahätäpalveluun.

Pahoinpitely
Mikäli joudut matkan aikana pahoinpitelyn kohteeksi, tulee sinun heti ottaa yhteyttä Goudan matkahätäpalveluun. Muista että, sinun tulee ilmoittaa pahoinpitely viipymättä myös paikallisella poliisille sekä saada lääkäriltä lausunto koskien vammojasi saadaksesi korvausta. Toimita korvaushakemuksesi mahdollisimman nopeasti Goudalle.

Kuolemantapaus
Kuolemantapauksen yhteydessä tulee välittömästi ottaa yhteyttä Goudan matkahätäpalveluun. Työntekijämme huolehtivat kaikista välttämättömistä järjestelyistä.

Sairaus tai tapaturma
Sairauden tai tapaturman sattuessa ota yhteyttä Goudan matkahätäpalveluun. Mikäli kyseessä on yksi lääkärissäkäynti ja lääkkeitä, joiden yhteiskustannus jää alle 700 euroa, sinun ei tarvitse ottaa Goudaa yhteyttä. Muista hankkia kaikki tarpeelliset todistukset sairaudestasi/tapaturmastasi kuten lääkärintodistus, josta ilmenee diagnoosi, reseptit määrätyistä lääkkeistä sekä alkuperäiset kuitit hoidosta ja lääkkeistä. Kotiinpalattuasi täytä korvaushakemus ja lähetä oheiset todistukset kuitteineen Goudalle mahdollisimman nopeasti.

Kuinka teen vahinkoilmoituksen?
Vahinkoilmoitus tehdään lähettämällä korvaushakemus Goudalle. Korvaushakemuslomakkeita voi tilata numerosta
0207 436 400, netistä www.gouda.fi tai noutamalla lomakkeen KILROYn konttoreista.

Gouda Matkavakuutus
Malmin kauppatie 8 A
00700 Helsinki

Puhelin: 0207 436 400
Faksi: 0207 436 401


Kiireellisissä tapauksissa Gouda palvelee ympäri vuorokauden seuraavassa puhelinnumerossa: +358 (0) 207 436 404,
faksi +358 (0) 207 436 405

IV – YHTEYSTIEDOT: PUHELINNUMEROT, KANSAINVÄLISET PUHELINKOODIT YM

Gouda Matkavakuutus
Puh.: +358 (0)207 436 400
Fax.: +358 (0)207 436 401
E-mail: gouda@gouda.fi

Goudan Matkahätäpalvelu
Puh.: +358 (0)207 436 404
Fax: +358 (0)207 436 405
E-mail: alarm@gouda.fi
Ympärivuorokautinen palvelu

Emergency Assistance Company USA:ssa
Puh.: +1 888 213 5086
Fax: +1 954 370 8130
E-mail: global@gouda.fi
24 hour service

V – VAKUUTUSEHDOT

Oheisena löydät tarkemmat ryhmävakuutusehdot 746.

Sisällysluettelo:

1 Yleiset määräykset, yhteiset rajoitukset ja ei korvattavat vahingot 7

2 Matkustajavakuutus, vakuutetun oikeus hoitokorvaukseen 8

3 Hammasvamma 10

4 Korvaus matkan peruuntumisesta 10

5 Korvaus matkan keskeytymisestä 10

6 Lähiomaisen matka vaikeasti sairaan luokse 12

7 Korvaus vainajan kuljetuksesta kotiin tai hautaaminen kohteessa 12

8 Korvaus matkalta myöhästymisestä 12

9 Korvaus lennon myöhästymisestä 12

10 Korvaus pahoinpitelystä 12

11 Vakuutuksen voimassaolo urheilussa 13

12 Korvausmenettely 13

13 Matkahätäpalvelu 14

14 Goudan takautumisoikeus 14

15 Sovellettava laki 14

16 Muutoksenhaku Goudan korvauspäätökseen 14

17 Kuluttajien vakuutustoimisto ja ratkaisusuosituksia antavat lautakunnat 14

18 Käräjäoikeus 14

19 Yleiset sopimusehdot 15

1 GOUDAN MATKAVAKUUTUKSIA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET, YHTEISET RAJOITUKSET JA EI KORVATTAVAT VAHINGOT

1.1 GOUDAN MATKAVAKUUTUKSISTA

1.1.1 Matkavakuutus koostuu matkustajavakuutuksesta.

1.1.2 Goudan vakuutuksista suoritettua vakuutusmaksua ei katsota vahingoksi tai kustannukseksi, eikä vakuutuskorvaus näin ollen kata vakuutusmaksua.

1.1.3 Gouda ei ole vastuussa mistään vahingoista, jotka aiheutuvat Goudan yhteistyökumppanin maksukyvyttömyydestä tai -häiriöistä, selvitystilasta, konkurssiin asettamisesta tai muusta vastaavasta.

1.2 VAKUUTUKSEN OTTAJA JA VAKUUTETTU

1.2.1 Goudan ryhmämatkavakuutuksissa on vakuutuksenottajana ja vakuutettuina Goudan yhteistyökumppanilta hankitun matkan vahvistuksessa ja Goudan antamassa vakuutuskortissa vakuutetuiksi nimetyt henkilöt. Matkustajavakuutus on henkilökohtainen.

1.3 GOUDAN RYHMÄMATKAVAKUUTUSTEN VOIMASSAOLOAIKA

1.3.1 Ryhmämatkavakuutukset ovat voimassa enintään kuukauden pituisella ulkomaanmatkalla.

1.3.2 Goudan ryhmämatkavakuutus myönnetään henkilölle, joka asuu vakituisesti Suomessa ja jolla on voimassaoleva Kela-kortti. Goudan matkavakuutuksen voi ostaa vain Suomesta, Goudan yhteistyösopimuksen tehneiden matkanjärjestäjien kautta.

1.3.3 Vakuutukset ovat voimassa ulkomaanmatkoilla.

1.4 EI-KORVATTAVAT VAHINGOT JA KORVAUKSEN ALENTAMINEN:

Gouda ei ole velvollinen maksamaan korvausta aiheutuneista vahingoista ja kustannuksista Goudan vakuutusten perusteella seuraavien olosuhteiden vallitessa:

1.4.1 Vakuutettu on aiheuttanut vakuutustapahtuman itse tahallisesti.

1.4.2 Vahinko on aiheutunut sodan, sodankaltaisten tapahtumien, sisällissodan, vallankumouksen tai kapinan seurauksena, paitsi jos vakuutettu oleskeli alueella tapahtumien alkaessa. Jotta vakuutus kattaisi vahingon vakuutettu ei saa osallistua sotatapahtumiin, toimia raportointi-, rauhanturvaamis- tai vastaavissa tehtävissä, ja hänen tulee poistua taistelualueelta kymmenen päivän kuluessa. Korvaus kattaa lisäksi välttämättömät kotimatkasta aiheutuvat lisämenot, ei kuitenkaan matkatakuulain piiriin kuuluvan matkan osanottajille

1.4.3 Kustannukset ovat aiheutuneet sairaudesta tai tapaturmasta, joka on suorassa tai epäsuorassa yhteydessä terrorismiin, atomivoiman käyttöön tai radioaktiivisten, kemiallisten tai biologisten aineiden levitykseen. Terrorismi määritellään henkilön tai henkilöryhmän riippumattomaksi tai jonkin organisaation tai valtiovallan alaiseksi toiminnaksi, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiovaltaan tai herättää pelkoa kansassa tai sen osissa poliittisten, uskonnollisten tai ideologisten päämäärien saavuttamiseksi.

2 MATKUSTAJAVAKUUTUS

2.1 Matkasairaus ja matkatapaturma ja niihin liittyvät rajoitukset

2.1.1 Matkasairaus on lääkärinhoitoa vaativa sairaus, joka on alkanut tai josta on ilmennyt selviä oireita vasta matkan aikana tai jonka lääketieteellisen kokemuksen mukaan on katsottu saaneen alkunsa matkan aikana ja johon on annettu lääkärinhoitoa matkan aikana tai 14 vuorokauden kuluessa matkan päättymisestä. Matkasairautena ei korvata sairautta, joka on aiheutunut alkoholin, lääkeaineiden tai muiden huumaavien aineiden väärinkäytöstä.

2.1.2 Matkatapaturma on äkillinen, ulkoinen ja ruumiinvamman aiheuttava tapahtuma, joka sattuu vakuutetun tahtomatta matkan aikana. Matkatapaturmana ei korvata puremasta tai pistosta saatua tartuntatautia eikä myöskään vammaa joka on aiheutunut hampaisiin kohdistuvasta purentavahingosta. Tapaturmana ei myöskään korvata vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet itsemurhasta, riippumatta iästä tai mielentilasta. Matkatapaturmana ei korvata myöskään tapaturman aiheuttamia psyykkisiä seurauksia.

2.1.3 Matkatapaturmaksi katsotaan myös matkan aikana vakuutetun tahtomatta äkillisen voimanponnistuksen ja liikkeen yhteydessä syntynyt vamma, johon on annettu lääkärin hoitoa 14 vuorokauden kuluessa vammautumisesta.

2.1.4 Matkatapaturmana pidetään myös matkan aikana vakuutetun tahtomatta sattunutta hukkumista, lämpöhalvausta, auringonpistoa, paleltumista, paineen huomattavasta vaihtelusta aiheutunutta vammautumista ja kaasumyrkytystä sekä vakuutetun erehdyksessä nauttiman aineen aiheuttamaa myrkytystä.

2.1.5 Jos vammaan tai vamman paranemisen pitkittymiseen on olennaisesti myötävaikuttanut korvattavasta tapaturmasta riippumaton sairaus tai vika, maksetaan haitta- ja hoitokulukorvaukset vain siltä osin kuin pysyvä haitta ja hoitokulut on katsottava korvattavasta tapaturmasta aiheutuneiksi.

2.1.6 Jos sairauteen tai sairauden paranemisen pitkittymiseen on olennaisesti myötävaikuttanut korvattavasta sairaudesta riippumaton sairaus tai vika, maksetaan hoitokulukorvausta vain siltä osin kuin hoitokulut on katsottava korvattavasta sairaudesta aiheutuneiksi.

2.1.7 Matkatapaturmana ei korvata vahinkoa, joka on aiheutunut

  • vakuutetun sairauden, vian tai vamman aiheuttamasta vakuutustapaturmasta
  • leikkaus-, hoito tai muusta lääkinnällisestä toimeenpiteestä, ellei toimenpidettä ole suoritettu matkatapaturmana korvattavan vamman hoitamiseksi
  • vakuutetun käyttämän lääkeaineen, alkoholin tai muun huumaavan aineen tai ravinnoksi nauttiman aineen aiheuttamasta myrkytyksestä
  • nikamavälilevytyrästä, vatsan tai nivusalueen tyrästä, akillesjänteen repeämisestä eikä nivelten tavantakaisia sijoiltaan menemisiä, elllei vamma ole aiheutunut matkatapaturmasta, jossa tervekin kudos vaurioituisi

2.1.8 Matkatapaturman lisäksi korvataan matkan aikana vakuutetun erityisen ja yksittäisen voimanponnis-tuksen ja liikkeen välittömästi aiheuttama lihaksen tai jänteen venähdysvamma, johon on annettu lääkärinhoitoa 14 vuorokauden kuluessa vammautumisesta. Korvausta maksetaan enintään kuuden viikon ajalta venähdysvamman syntymisestä. Voimanponnistuksen ja liikkeen aiheuttaman venähdys-vamman hoitokuluina ei korvata magneettitutkimusta eikä leikkaustoimenpiteitä.

2.2 Hoitokorvaus matkasairauden tai matkatapaturman johdosta

KORVAUKSEN ENIMMÄISMÄÄRÄ ON:

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
Ei euromääräistä ylärajaa hoitokuluissa.
Matkasairauden yhteydessä hoitokulut
enintään 120 päivältä.
Matkatapaturman hoitokulut
enintään kolme vuotta

2.2 VAKUUTETUN OIKEUS HOITOKORVAUKSEEN

2.2.1 Vakuutetulla on oikeus hoitokorvaukseen matkasairauden tai matkatapaturman aiheuttamista hoitokuluista siten, että matkasairaudesta aiheutuneet hoitokustannukset korvataan enintään 120 päivän ajan hoidon alkamisesta lukien. Matkatapaturmasta aiheutuneet hoitokustannukset korvataan enintään kolmen vuoden ajalta tapaturman sattumisesta.

2.2.2 Korvausta maksetaan myös hoitokuluista, jotka ovat aiheutuneet jo ennestään olleen sairauden äkillisestä pahenemisesta tai terveydentilan huonontumisesta, mikäli muutos yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan ei ole ollut todennäköinen tai odotettavissa. Näissä tapauksissa korvataan ainoastaan akuutti ensiapuluonteinen matkakohteessa annettu hoito enintään yhden viikon ajalta hoidon alkamisesta.

2.2.3 Matkasairaudesta ja matkatapaturmasta aiheutuneet hoitokulut korvataan sillä edellytyksellä, että tehtävät tutkimukset ja hoidot ovat lääkärin määräämiä ja kysymyksessä olevan sairauden tai vamman hoidon kannalta välttämättömiä. Seuraavat matkasairaudesta ja matkatapaturmasta aiheutuneet hoito- ja muut kulut kuuluvat korvauksen piiriin.

2.2.3.1 Kohtuulliset sairaanhoito- ja tutkimuskulut sekä kohtuulliset matkakulut paikalliseen lääkäriin tai hoitolaitokseen.

2.2.3.2 Kulut lääkärin määräämistä tai vastaavan ulkomaisen viranomaisten antaman luvan perusteella apteekista myytävistä lääkevalmisteista.

2.2.3.3 Fysikaalisesta tai siihen rinnastettavasta hoidosta aiheutuvia kuluja sillä edellytyksellä, että hoito on lääkärin määräämää. Kuluja korvataan seuraavasti;

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
Enintään 5 hoitokertaa

2.2.4 Välttämättömät matkan aikana aiheutuneet puhelinkulut korvataan seuraavasti;

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
Enintään 200 euroa

2.2.5 Tarpeelliset sairaanhoitoon liittyvien välttämättömyystarvikkeiden hankintakustannukset, milloin ne eivät paikallisen tavan mukaan sisälly sairaanhoitoon korvataan seuraavasti:

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
Enintään 170 euroa

2.2.6 Vakuutusyhtiö voi vaatia, että vakuutettu kuljetetaan yhtiön kustannuksella Suomeen hoitoon, jos paikallinen hoito muodostuisi Suomen vastaavantasoiseen hoitoon nähden merkittävän kalliiksi.

2.2.7 Vakuutusyhtiön etukäteen hyväksyessä korvataan matkasairauden ja matkatapaturman hoitokuluna kustannukset vakuutetun sairaskuljetuksesta kotimaahan sekä välttämättömän saattajan matka- ja ylläpitokustannukset.

2.2.8 Hoitokulut korvataan siltä osin kuin niistä ei ole tai ei olisi ollut oikeutta korvaukseen sairausvakuutuslain tai jonkin muun lain nojalla.

2.2.9 Jos on ilmeistä, että korvattavaksi haettu kustannus huomattavasti ylittää yleisesti hyväksytyn ja noudatetun kohtuullisen tason, vakuutusyhtiöllä on oikeus tältä osin alentaa korvauksen määrää.

2.2.10 Matkatapaturman yhteydessä käytössä rikkoutuneiden silmälasien, kuulukojeen tai hammasproteesin korjaus tai jälleenhankintakustannukset, jos matkatapaturma on vaatinut lääkärinhoitoa ja korjaus tai jälleenhankinta on tehty viimeistään kahden kuukauden kuluessa tapaturmasta.

2.3 HOITOKULUINA EI KORVATA

2.3.1 Korvausta ei makseta hoitokuluista, jotka ovat aiheutuneet raskaudesta ja raskaudelle tavanomaisista ennakoitavista toimenpiteistä, yli 35 viikkoa kestäneestä raskaudesta tai oleskelusta kylpylaitoksessa tai parantolassa.

2.3.2 Kuntoutuksesta tai psykoterapiasta, toimintaterapiasta, neuropsykologisesta terapiasta, puheterapiasta tai muusta näihin rinnastettavasta hoidosta tai niihin liittyvistä matkakuluista

2.3.3 Hivenainetutkimuksista, ravintovalmisteista, vitamiineista, hivenaineista, rohdosvalmisteista, luontaistuotteista, homeopaattisista tai antroposofisista valmisteista eikä elämänlaatua parantavista valmisteista taikka muista näihin rinnastettavista tutkimuksista ja valmisteista

2.3.4 Huoltajan, omaisen tai hoitajan työansion menetyksestä, päivähoidosta, kotihoito- ja kodinhoitokustannuksista tai näihin verrattavista muista kustannuksista

2.3.5 Kosmeettisesta tai plastiikkakirurgisesta hoidosta tai leikkauksesta

2.3.6 Vahinkoa joka on aiheutunut vakuutetun vakavista psyykkisistä häiriöistä

3 HAMMASVAMMAN JA ÄKILLISEN HAMMASSÄRYN HOITOKULUT

3.1 HAMMASTAPATURMA

3.1.1 Matkatapaturman aiheuttaman hammasvamman hoitokuluista korvataan tarpeelliset hammaslääkärin antaman tai määräämän hoidon tai tutkimuksen kustannukset kohtuullisine paikallisine matkakuluineen.

3.2 HAMMASSÄRKY TAI PUREMINEN HAMPAALLE

3.2.1 KORVAUKSEN ENIMMÄISMÄÄRÄ:

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
Enintään 85 euroa

3.2.2 Puremisesta hampaalle tai hammasproteesille aiheutuneesta vammasta korvataan hoitokustannukset kohtuullisine paikallisine matkakuluineen kuten yllä mainitaan.

3.2.3 Äkillisen hammassäryn välttämättömästä hoidosta aiheutuneet hoitokulut korvataan kohtuullisine paikallisine matkakuluineen kuten yllä mainitaan. Edellytyksenä on, että särky on alkanut ja hoito on annettu matkan aikana.

4 KORVAUS MATKAN PERUUNTUMISESTA

4.1 Vakuutus korvaa vakuutetun matkan peruuntumisen pakottavista syistä, eli matkalle lähdön estymisen Suomesta, mikäli tämä johtuu vakuutetun äkillisestä sairastumisesta, tapaturmasta tai kuolemasta. Vakuutetulla on lisäksi oikeus korvaukseen, jos matkan peruuntuminen on aiheutunut pakottavasti äkillisestä sairaudesta, tapaturmasta tai kuolemasta, jonka kohteena on vakuutetun lähiomainen tai yksi kanssamatkustaja, jonka kanssa vakuutettu on yhdessä varannut matkan Suomessa. Pakottavuus arvioidaan lääketieteellisin perustein. Lisäksi vakuutetulla on oikeus matkan peruuttamiseen mikäli hänen Suomessa olevaan omaisuuteensa on kohdistunut huomattava omaisuusvahinko.

4.2 PERUUNTUMISESTA KORVATAAN KULUT, JOISTA VAKUUTETTU ON MATKANJÄRJESTÄJÄN MATKAEHTOJEN MUKAAN VASTUUSSA.

4.2.1 Matkan peruuntumista ei korvata, jos vakuutus on maksettu myöhemmin kuin kolme vuorokautta ennen matkan alkamista, peruuntumisen syy on ilmennyt ennen matkan varaamista tai maksamista tai ennen vakuutuksen tekemistä tai jos äkillinen sairastuminen on aiheutunut alkoholin tai lääkeaineiden väärinkäytöstä tai huumaavan aineen käytöstä.

4.2.2 Peruuntumisesta korvataan kulut, joista vakuutettu on matkanjärjestäjän matkaehtojen mukaan vastuussa.

5 KORVAUS MATKAN KESKEYTYMISESTÄ

5.1.1 Matkan keskeytyminen on alkaneen matkan muuttuminen, joka aiheutuu pakottavasti vakuutetun matkasairaudesta tai matkatapaturmasta. Pakottavuus arvioidaan lääketieteellisin perustein. Keskeytyminen korvataan myös mikäli vakuutetun Suomessa olevaan omaisuuteen on kohdistunut huomatta omaisuusvahinko.

5.1.2 Jos hoitava lääkäri matkakohteessa määrää paluumatkan lykättäväksi suunnitellusta ajankohdasta korvataan vakuutetulle muutetun paluumatkan aiheuttamat lisäkustannukset sekä mahdolliset syntyvät lisämajoituskustannukset matkakohteessa edellyttäen, että Gouda on etukäteen hyväksynyt tällaiset lisäkustannukset.

5.1.3 Vakuutetun ennenaikainen matkaltapaluu korvataan vain, mikäli matkasairaus tai -tapaturma on sen laatuinen, että vakuutetun hoito lääketieteellisin perustein vaatii paluun Suomeen

5.1.4 Vakuutetulla on lisäksi oikeus korvaukseen, jos ennenaikainen tai viivästynyt paluumatka Suomeen on aiheutunut pakottavasti äkillisestä sairastumisesta, tapaturmasta tai kuolemasta, joka kohtaa vakuutetun lähiomaista tai kanssamatkustajaa, jonka kanssa vakuutettu on yhdessä varannut Suomesta täältä alkavan matkan.

5.1.5 Matkan keskeytymisestä korvataan vakuutetulle matkan aikana aiheutuneet välttämättömät ylimääräiset matka- ja majoituskustannukset.

5.1.6 Vakuutusyhtiön hyväksymät kohtuulliset matkakustannukset uudesta menomatkasta matkakohteeseen, mikäli matka tehdään vakuutuksen voimassaoloaikana ja se on välttämätön työsuhteen tai oppilaitoksessa tapahtuvan opiskelun jatkumisen vuoksi. Tällöin tulee matkapäiviä olla jäljellä yli 50% siitä hetkestä kun vakuutettu lähti matkakohteesta kohti Suomea.

5.1.7 Vakuutetun etukäteen erikseen maksamat matkan aikana käyttämättä jääneet palvelut, retket ja matkat kohteessa, kuitenkin yhteensä enintään 1700 euroon asti.

5.1.8 Vakuutetun menettämältä matkapäivältä alla olevan taulukon mukaisesti, jos matka on keskeytynyt vakuutetun sairaalahoidon tai ennenaikaisen matkaltapaluun seurauksena

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
Enintään 50 euroa
matkapäivältä

5.1.9 Samalta ajalta korvausta maksetaan ainoastaan joko sairaalahoidon tai ennenaikaisen matkaltapaluun vuoksi. Korvausta maksetaan enintään 30 päivältä, kuitenkin enintään etukäteen maksetun matkan hinta.

5.1.10 Korvaus sairaalahoidon vuoksi menetetyiltä matkapäiviltä maksetaan vain sairastuneelle.

5.1.11 Matkapäivät lasketaan matkan alkamishetkestä täysinä 24 tunnin ajanjaksoina. Menetetyt matkapäivät lasketaan vastaavasti sairaalahoidon alkamisesta tai matkan keskeytymisestä sihen saakka, kun sairaalahoito päättyi tai enintään siihen asti, kun matkan piti päättyä. Jos viimeinen näin laskettu täysi ajanjakso ylittyy 12 tunnilla, lasketaan myös tämä yhdeksi päiväksi.

5.1.12 Jos enintään 30 päivää kestäneellä valmismatkalla ollut vakuutettu on oikeutettu päiväkohtaiseen korvaukseen menetetyiltä matkapäiviltä ja hän on menettänyt yli puolet matkapäivistään, hän saa tämän päiväkohtaisen korvauksen sijasta halutessaan uuden matkan.

5.1.13 Uuden matkan saa myös mukana matkustanut avio- tai avopuoliso, joka on puolison matkasairauden tai -tapaturman vuoksi joutunut ennenaikaisesti palaamaan matkalta ja menettänyt yli puolet matkapäivistä ja jolla on ollut Goudan matkustajavakuutus.

5.1.14 Matkan hinta on vakuutetun matkanjärjestäjälle maksama hinta ennen matkalle lähtöä Suomesta.

5.1.15 Korvauksena annetaan uusi saman matkanjärjestäjän matka, jonka hinta ei saa ylittää keskeytyneen tai sairaalahoidon takia menetetyn matkan hintaa. Enimmäiskorvaus uudesta matkasta on alla olevan taulukon mukaisesti uuteen matkaan oikeutettua henkilöä kohti. Uusi matka voidaan antaa myös muun kuin edellä mainitun matkanjärjestäjän matkana, mikäli tämä ei kykene matkaa järjestämään.

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
Enintään 2 600 euroa

5.1.16 Uusi matka on aloitettava yhden vuoden kuluessa keskeytyneen matkan alkamispäivästä. Uusi matka on henkilökohtainen eikä sitä voi luovuttaa toiselle.

5.1.17 Valmismatkalla tarkoitetaan matkaa, jonka järjestämiseen sovelletaan yleisiä valmismatkaehtoja tai vastaavia ulkomaisia ehtoja.

6 KORVAUS LÄHIOMAISEN MATKA- JA MAJOITUSKUSTANNUKSISTA VAIKEASTI SAIRAAN VAKUUTETUN LUOKSE MATKAKOHTEESEEN

6.1 Jos hoitava lääkäri matkakohteessa arvioi vakuutetun matkasairauden tai matkatapaturman vakuutetulle aiheuttaman tilan hengenvaaralliseksi, korvataan matkavakuutuksesta yhden lähiomaisen välttämättömät ja kohtuulliset matka- ja majoituskustannukset matkakohteeseen ja takaisin lähiomaisen kotipaikkaan Suomessa. Tällaiset lähiomaiselle korvattavat välttämättömät ja kohtuulliset kustannukset korvataan enintään 60 päivältä ja edellyttäen, että Gouda on etukäteen hyväksynyt lähiomaisten matkan matkakohteeseen. Lähiomaisen ruokailukustannuksia korvataan enintään 15 euroa päivää kohti.

7 KORVAUS VAINAJAN KULJETUKSESTA KOTIIN TAI VAINAJAN HAUTAAMISESTA MATKAKOHTEESSA

7.1 Jos vakuutettu kuolee matkan aikana, korvataan vainajan kotiinkuljetuskustannukset vakuutetun kotipaikkaan Suomessa. Vaihtoehtoisesti korvataan vainajan hautaamisesta matkakohteessa aiheutuneet hautaamiskustannukset, kuitenkin enintään 5000 euroon asti. Nämä kustannukset korvataan kuolinsyystä riippumatta.

8 KORVAUS MATKALTA MYÖHÄSTYMISESTÄ

8.1 Myöhästyminen korvataan, jos vakuutettu ei ehdi ajoissa Suomesta ulkomaille suuntautuvan lento-, juna- bussi- tai laivamatkan alkamispaikkaan tai jatkolennon alkamispaikkaan sen vuoksi, että yleinen kulkuneuvo, jolla vakuutettu on aikonut tulla tai jolla hän on ollut tulossa edellä mainittuun paikkaan, viipyy matkalla sään, luonnonmullistuksen, teknisen vian, rikollisen teon tai viranomaisen toimenpiteen vuoksi tai jos vakuutetun käyttämä kulkuneuvo joutuu liikenneonnettomuuteen tai siihen tulee tekninen vika.

8.2 Myöhästymisen johdosta korvataan tarpeelliset ja kohtuulliset kulut, joita tarvitaan matkalle mukaan pääsemiseksi. Kuluja korvataan enintään seuraavasti, kuitenkin enintään alkuperäisen matkan hinta.

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
Enintään 1 700 euroa

8.3 Korvausta ei suoriteta siltä osin kuin vakuutettu saa korvauksen samasta syystä matkanjärjestäjältä, liikenneyhtiöltä, hotellilta tai vastaavalta.

9 KORVAUS LENNON MYÖHÄSTYMISESTÄ AIHEUTUVISTA VAHINGOISTA

9.1 Jos vakuutetun lento myöhästyy menomatkalla Suomesta tai paluumatkalla Suomeen yli 6 tuntia teknisen vian tai huonon sään takia, matkavakuutuksesta korvataan odotusaikana lentokentällä syntyvistä lisäkuluista alla olevan taulukon mukaisesti vakuutettua henkilöä kohden jokaiselta yllämainitun ajan jälkeen alkavalta kuuden tunnin jaksolta, kuitenkin korkeintaan alla mainitun enimmäissummaan asti.

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
35 euroa per 6 tuntia
Enintään 350 euroa/vakuutettu

 

10 KORVAUS PAHOINPITELYSTÄ AIHEUTUNEESTA HENKILÖVAHINGOSTA

10.1 Jos vakuutettu joutuu pahoinpitelyn tai tahallisen väkivallanteon kohteeksi matkan aikana ja vahingon aiheuttaja jää tuntemattomaksi tai vahingon aiheuttajalta ei saada vahingonkorvausta, on vakuutettu oikeutettu korvaukseen kivusta, särystä ja ansionmenetyksestä perustuen siihen, mikä on tai olisi teon aiheuttajan korvausvelvollisuus Suomessa voimassaolevan lainsäädännön mukaan, kuitenkin enintään
45 000 euroon asti. Korvausta ei kuitenkaan makseta, jos vakuutetun oma toiminta on myötävaikuttanut vahingon syntymiseen tai vahingon on aiheuttanut lähiomainen tai jos vahinko liittyy ammatinharjoittamiseen, viran hoitamiseen tai muuhun ansiotoimintaan.

RYHMÄMATKAVAKUUTUS
Enintään 45 000 euroa

10.2 Jos vahingon aiheuttaja asetetaan syytteeseen, tulee vakuutetun vaatia vahingon aiheuttajalta vahingonkorvausta Goudan niin vaatiessa, jolloin Gouda maksaa vakuutetun oikeudenkäyntikulut.

11 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLO URHEILUSSA

11.1 Jos sairaus, vamma tai kuolema on aiheutunut kilpaurheilussa tai sen harjoittelussa, ei vakuutuksesta makseta korvausta.

11.2 Kilpaurheiluksi katsotaan urheilusuoritus, joka tehdään urheiluseuran nimissä, tai mistä urheilijalle maksetaan tai mistä on mahdollista saada palkinto. Kaikki rahallisesti tuettu urheilu katsotaan kilpaurheiluksi.

11.3 Seuraavien lajien harjoittaminen – vaikka se olisi vain tilapäistä ja lyhytkestoista – EI kuulu vakuutuksen korvauksen piiriin.

11.3.1 Kamppailu-, itsepuolustus- tai kontaktilajit, kuten nyrkkeily, paini, judo tai karate

11.3.2 Voimailulajit kuten painonnosto ja voimannosto

11.3.3 Moottoriurheilulajit

11.3.4 Ilmaurheilulajit, kuten laskuvarjohyppy, purjelento, kuumailmapallolento, benjihyppy, riippuliito tai lento ultrakeveällä tai harrasterakenteisella koneella

11.3.5 Kiipeilylajit, kuten vuori-, kallio-, jää- tai seinäkiipeily

11.3.6 Valtameriveneily

11.3.7 Vuoristoon, viidakkoon, aavikolle, erämaahan tai muille asumattomille seuduille tehtävät vaellukset tai tutkimusretket

11.3.8 Urheilu- tai laitesukellus

11.3.9 Nopeus-, syöksylasku tai laskettelu.

12 KORVAUSMENETTELY

12.1 SELVITYS VAKUUTUSTAPAHTUMASTA

12.1.1 Korvauksenhakijan tulee toimittaa GOUDAlle kirjallinen selvitys vakuutustapahtumasta. Tämän voi tehdä täyttämällä matkavahinkoilmoituksen. Korvauksenhakijan tulee lisäksi toimittaa GOUDAlle asiakirjat ja tiedot, jotka ovat tarpeen vakuutusyhtiön vastuun selvittämiseksi. Korvaushakemus tulee tehdä viimeistään vuoden kuluessa vahinkotapahtumasta.

12.2 MYÖHÄSTYMINEN MATKALTA TAI LENNON MYÖHÄSTYMINEN
12.2.1 Korvauksenhakijan tulee toimittaa vakuutusyhtiölle liikennöitsijän tai viranomaisen todistus myöhästymisen tai viivästymisen syystä. Tämän lisäksi on toimitettava alkuperäiset tositteet kuluista.

13 MATKAHÄTÄPALVELU

13.1 Vakuutus sisältää Matkahätäpalvelun, johon kuuluu neuvonta ja auttaminen hätätilanteissa, maksusitoumusten antaminen hoitolaitoksille sekä avustaminen mahdollisissa kotiinkuljetuksissa.
Kiireellisissä tapauksissa Gouda palvelee ympäri vuorokauden seuraavassa puhelinnumerossa:
+358 (0) 207 436 404, faxi +358 (0) 207 436 405

Jos tarvitset neuvoja tai ohjausta matkan aikana tai sen jälkeen, älä epäröi ottaa yhteyttä Gouda Matkavakuutuksiin. Puhelinajat ovat maanantaista perjantaihin klo 9-17.

GOUDA MATKAVAKUUTUS
MALMIN KAUPPATIE 8 A,
00700 HELSINKI
Puh.: +358 (0 )207 436 400
Fax.: +358 (0) 207 436 401
E-mail: gouda@gouda.fi

14 GOUDAN TAKAUTUMISOIKEUS

14.1 Vakuutetun oikeus vahingonkorvaukseen vahingosta korvausvastuussa olevalta kolmannelta henkilöltä siirtyy Goudalle sen suorittamaan korvausmäärään saakka kulloinkin voimassa olevan vakuutuslainsäädännön mukaisesti.

15 SOVELLETTAVA LAKI

15.1 Goudan vakuutuksiin sovelletaan Suomen lakia ja erityisesti kulloinkin voimassa olevaa vakuutuslainsäädäntöä.

15.2 Nämä Goudan ehdot ovat voimassa 1.6.2004 lähtien. Goudalla on lisäksi oikeus vakuutuskauden aikana muuttaa vakuutusmaksua tai muita sopimusehtoja vastaamaan oikeita tai muuttuneita olosuhteita, jos vakuutuksenottaja tai vakuutettu on tahallisesti tai huolimattomuudesta, jota ei voida pitää vähäisenä, laiminlyönyt tiedonantovelvollisuutensa Goudalle. Vakuutuksenottajan ja vakuutetun tulee ennen vakuutuksen myöntämistä antaa oikeat ja täydelliset vastaukset Goudan esittämiin kysymyksiin, joilla voi olla merkitystä Goudan vastuun arvioimisen kannalta. Vakuutuksenottajan ja vakuutetun tulee lisäksi vakuutuskauden aikana ilman aiheetonta viivytystä oikaista Goudalle antamansa, vääriksi tai puutteelliseksi havaitsemansa tiedot.

16 ITSEOIKAISU

16.2 Jos korvauspäätökseen tyytymätön epäilee virheen tapahtuneen asian käsittelyssä, hänellä on oikeus saada lähempää tietoa seikoista, jotka ovat johtaneet korvausratkaisuun. Gouda oikaisee päätöksen, jos vakuutetun uudet selvitykset antavat siihen aihetta.

17 KULUTTAJIEN VAKUUTUSTOIMISTO JA RATKAISUSUOSITUKSIA ANTAVAT LAUTAKUNNAT

17.1 Jos vakuutettu on tyytymätön Goudan korvauspäätökseen, hän voi kysyä apua Kuluttajien vakuutustoimistosta, joka on puolueeton elin tehtävänään neuvoa kuluttajia vakuutus- ja korvausasioissa. Goudan päätös voidaan viedä Kuluttajien vakuutustoimiston yhteydessä toimivaan Vakuutuslautakuntaan, jonka tehtävänä on antaa ratkaisusuosituksia erimielisyyksistä. Goudan päätös voidaan saattaa ratkaistavaksi myös kuluttajavalituslautakuntaan, joka niinikään antaa ratkaisusuosituksia kuluttajasuojalainsäädännön perusteella. Lautakunnat eivät ota käsiteltäväkseen asioita, jotka ovat vireillä tai asioita, jotka on käsitelty käräjäoikeudessa.

18 KÄRÄJÄOIKEUS

Korvausasian voi viime kädessä jättää käräjäoikeuden tutkittavaksi, jos vakuutuksenottaja tai korvauksenhakija ei tyydy Goudan korvauspäätökseen. Kanne voidaan panna vireille asianosaisen Suomessa sijaitsevan kotipaikan käräjäoikeudessa, jollei Suomen kansainvälisistä sopimuksista muuta johdu.

19 YLEISET SOPIMUSEHDOT

Yleiset sopimusehdot perustuvat vakuutussopimuslakiin (543/94). Niitä sovelletaan vakuutussopimuksen kaikkiin vakuutuksiin. Vakuutussopimukseen sovelletaan myös niitä vakuutussopimuslain säännöksiä, joita ei näihin yleisiin sopimusehtoihin ole kirjoitettu.

1. Keskeiset käsitteet

Henkilövakuutus on vakuutus, jonka kohteena on luonnollinen henkilö. Henkilövakuutuksia ovat sairauskulu-, tapaturma- ja matkustajavakuutukset. Goudan matkavakuutuksista matkustajavakuutus on henkilövakuutus.

Vakuutuksenottaja on henkilö, joka on tehnyt vakuutuksenantajan kanssa vakuutussopimuksen.

Vakuutuksenantajana on Gjensidige Forsikring ASA, Norja Y-tunnus 995 568 217. Vakuutettu on se, joka on henkilövakuutuksen kohteena tai jonka hyväksi vahinkovakuutus on voimassa.

Vakuutustapahtuma on se tapahtuma, jonka perusteella vakuutuksesta suoritetaan korvausta.

Suojeluohje on vakuutuskirjassa, vakuutusehdoissa tai muutoin kirjallisesti asetettu velvollisuus noudattaa määräyksiä, joilla on tarkoitus estää tai rajoittaa vahingon syntymistä.

2. Goudan vastuun alkaminen

Lyhyen aikavälin vakuutukset ovat voimassa enintään kolmen kuukauden pituisella ulkomaanmatkalla. Jos matka kestää yhtäjaksoisesti kauemmin, vakuutukset päättyvät tällaisen matkan osalta kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun matka Suomesta alkoi. Lisämaksusta vakuutukset ovat voimassa myös siltä osin kuin matka-aika ylittää kolme kuukautta. Määräaikainen vakuutus on voimassa 12 kuukautta ja kattaa kaikki alle kolme kuukautta kestävät yhtäjaksoiset ulkomaanmatkat. Vuosimatkavakuutuksen saamiseksi tarvitaan terveysselvitys terveydentilasta, joka Goudan tulee hyväksyä. Määräaikainen vakuutus astuu voimaan sen maksamishetkestä.

3. Vakuutuksen irtisanominen vakuutuskauden aikana

Vakuutetun irtisanomisoikeus
Vakuutuksenottajalla on oikeus milloin tahansa irtisanoa vakuutus päättymään vakuutuskauden aikana. Irtisanominen on suoritettava kirjallisesti. Muu irtisanominen on mitätön. Jos vakuutuksenottaja ei ole määrännyt myöhempää vakuutuksen päättymisaikaa, vakuutus päättyy kun irtisanomista koskeva ilmoitus on jätetty tai lähetetty Goudalle.

Vakuutusyhtiön irtisanomisoikeus
Goudalla on oikeus irtisanoa vakuutus päättymään vakuutuskauden aikana, jos vakuutuksenottaja tai vakuutettu on tahallisesti tai huolimattomuudesta, jota ei voi pitää vähäisenä, laiminlyönyt tiedonantovelvollisuutensa Goudalle ja Gouda ei olisi lainkaan myöntänyt vakuutusta, jos oikeat tiedot olisi annettu.

4. Väärien ja vilpillisten tietojen antaminen

Jos korvauksen hakija on vakuutustapahtuman jälkeen vilpillisesti antanut Goudalle vääriä tai puutteellisia tietoja, joilla on merkitystä vakuutustapahtuman ja Goudan vastuun selvittämisen kannalta, voidaan hänen korvaustaan alentaa tai evätä sen mukaan kuin olosuhteet huomioon ottaen on kohtuullista.

5. Vakuutetun aiheuttama vakuutustapahtuma

Gouda on vastuusta vapaa vakuutettua kohtaan, joka on tahallisesti aiheuttanut vakuutustapahtuman

7. Vakuutusehtojen muuttaminen

Goudalla on oikeus tehdä vakuutusehtoihin ja muihin sopimusehtoihin vähäisiä muutoksia, joilla ei ole vaikutusta vakuutussopimuksen keskeiseen sisältöön.